22 Mart 2013 Cuma

Deniz ve Rüzgar'a Annelerinin Emzirme Günlüğünden Sevgilerle

Sevmek ama limitsiz sevmek işte bu anneliktir. Delilik ile anneliğin artık birbirine yakın şeyler olduğunu düşünüyorum o nedenle lousalıklarımda büyük gel gitler yaşadım. Tabii bu dönemde çevremde olanların da bu büyük duygusal değişimlere katkısı büyük oldu!

Ben iki çocuklu bir anneyim ama ikisinin de emme düzeni emme aralığı, zevki farklı ki aynı genden gelen aynı çevreye daha da önemlisi aynı memeye sahip iki bebekten bahsediyorum. Anlayamıyorum binlerce değişken faktör varken insanlar nasıl bebeğe bakıp şıp diye anlıyorlar! bir bana mı gelmedi vahi??

İki bebemde de süt sorunu yaşadım ve yaşıyorum! Anlamadığım hala okadar çok şey var ki sütle ilgili!

Deniz de sütümü sağmayı bırakın kıyafetlerime kadar akardı sütüm. Deniz, 4 saatte bir copur copur emerdi ama ortalamanın altında bir kilosu vardı ki hala öyle! Doktorumuz kilo alımı normal dese de çevre baskısının büyük sonucuyla eve bebek tartısı alıp Deniz'in gelişimini hep takip ettim. Tüm emzire hayatım boyunca da sütümün yetersiz olduğunu benim bebeğime annesinin sütünün yaramadığını düşündüm (düşündürüldüm). Bu aşamada bana Remzi, annem ve Doktumuz Yıldız Hanım çok destek verdi. Deniz sonuçta tam 2 yıl 4 ay emdi. Hiç mama ve devam sütü almadı ve hiç hastalanmadı!

Deniz'in az emdiği de oldu, sütümün azaldığını hissettiğim dönemde ama hepsinin beraberce üstesinden geldik. Önce emzirdiğim arkasından sağdığım arkasından emzirdiğim de çok olmuştur. Gecede 20 kez emzirdiğim de. Önce emzirip sonra kaşıkla sağdığım sütü vermişliğimde. Emmediğimde suyun altına sokup emzirdiğimde çok olmuştur. Büyük bir psikolojik savaş verdim ve Deniz de bana göre kazandım. Bana göre diyorum çünkü bazıları için ben iyi bakamadığım için zayıf!

Rüzgar çok daha farklı. Bir kere Deniz yarım saat emerdi. Rüzgar 5 dakika emiyor. Deniz de hep oturarak emzirdim. Rüzgar de yatakta yatarak emziriyorum. Rüzgar hayatta duşta meme almıyor Deniz bayılırdı. Rüzgar acı yediğimde, kokulu yemekler yediğimde (pastırma gibi) emmek istemiyor Deniz için her yol süte çıkardı. Göğüslerimden sütte fışkırmıyor eskisi gibi! Ama anne aynı anne olduğu için emzirme çabaları, emzirme-sağılanı kaşıkla verme-emzirme ritüelleri, günlük kaç ml içtiğinin tahmini hesapları, her gün tartmalar, emzirmeden önce ve emzirmeden sonra tartıp ne kadar emdiğinin tahmin çabaları aynı!

Benim için emmesi beslenmesi bu kadar önemliyken başkalarının konu ile ilgili yorumlarına delirmemek elde değil!

Şunu bilinki sevgili oğullarım; emzirmek sadece emzirmek diğer tüm alternatiflerden daha zor! çünkü bu işin hem psikolojik tarafı hem de fizyolojik tarafı var! Ben tüm bunlara göğüs gererek sizi ilk 6 ay sadece anne sütümle daha sonra da siz memelerden bıkana kadar sütümle besleyeceğim! Bunun için her yerde bana bitişik yaşasanız da, işte ve olur olmadık yerlerde süt sağsam da, kendime ait zamanım olmasa da, gögüslerim inanılmaz deforme olsada, sırf siz emiyorsunuz diye rejim yapamayıp kilolarımı kalçalarımda biriktirsem de, sütüm yetmiyor telaşıyla kendimi yiyip bitirsem de, kocamla başbaşa yemek yemenin, çok sevdiğim rakı sofralarının tadını unutsam da, deliksiz uyku en büyük hayalim olsa da bu böyle! Önce emmek ve emzirmek, geri kalan zamanda sağmak ve sağmak!

Ben anne sütünün dünyanın en doğal ve yararlı besini olduğuna ve emme-emzirme eyleminin bebek ve anne için eşsiz olduğuna inananlardanım!

O nedenle haydi Rüzgar al memeni, üzme zorlama beni!


5 yorum:

  1. Ayy anılarım gözümde canlandı. Seni çok iyi anlıyorum. Bende de iki çocuk ve iki ayrı tecrübe var. Ben ilk çocuğumu tecrübesizlikten sadece altı ay emzirdim. İkinci çocuğum beni emmedi sütlerim gitti ve pompayla geri getirdim. İlk üç ay hep sağarak verdim. Üç aylìkken emmeye başladı ve 18aylikken ben kestim. Eğer sütünün azaldığını hissedersen Solgar'da malt hapı var tamamen katkısız onu içebilirsin. Allah yardımcın olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa süpermiş Malt hapı. kullanımda etkisi görülüyor mu peki?

      Sil
    2. İlk kullanımda demek istedim.:)

      Sil
  2. emzirmek benim içinde çok zor bir süreç.acaba doydu mu yeterince emdi mi, kilo verir mi endişeleri insanı cidden sarsan bir süreç.o nedenle sizi çok ama çok iyi anlıyorum.benim oğlum 11 günlük ama doğduğunda sütüm gelmediği için mama vermek zorunda kaldı doktoru.şimdi sütüm gelmeye başladı ama miktarı çok yoğun değil o yüzden anne sütüyle mama ikilisi birlikte devam ediyor.emdikten hemen 10-15 dakika sonra yine acıkıyor.mecburen mamayla desteklemek zorunda kalıyorum.cidden çok zor bir süreç.umarım sütümün miktarı artar.bana hastanede humana adlı bir çay içirdiler sürekli.evdede devam ediyorum içmeye.

    YanıtlaSil
  3. Humana süper bizde de demirbaş, malt içecekleri ve hurma bende çok işe yarıyor tabii bir de bol bol su :)

    YanıtlaSil